Izgiland birodalom kicsiknek és nagyoknak!

Tanuljatok meg együtt fókuszálni!

Közzététel: 2022.08.30. 10:00 | Írta: IzgiLand Játszóház

Az iskola közeledtével felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehet segíteni a gyermekeknek a koncentráció képességük fejlesztésében. Ha a gyermek jól tud fókuszálni az iskolában jelentősen könnyebbé válhat számára a tanulás. A jobb tanulmányi eredmények által idővel akár magabiztosságuk is erősödhet.

Ha egy gyermek koncentrációs problémákkal küzd, vélhetőleg nem tud hosszabb ideig odafigyelni semmire, különösen olyan dolgokra nem, amelyek nem keltenek benne ösztönös érdeklődést. A koncentráció hiánya rossz jegyeket, önbizalomhiányt és kudarcérzetet kelthet a gyermekekben.

Koncentrált állapotnak nevezzük, mikor valaki képes teljesen elmélyülni abban a tevékenységben, amelyet éppen végez. Megváltozik az időérzékelés és háttérbe szorulnak a mindennapi problémák. Ennek az állapotnak az elérése nem csak a gyermekek számára kihívás, sokszor a felnőttek is csak nehezen találják meg a flow élményt az életükben. Ha egy gyermek el tudja érni ezt a koncentrált állapotot, akkor igazán hatékonyan tud tanulni. Ami még nagyon fontos, hogy ez egyáltalán nem csak a kötelességről szól, a tanulás élvezet éppen annyira fontos, mint az eredményesség. Csak abban az esetben érhető el maradéktalanul ez az állapot, ha az ember érzelmileg is képes pozitívan kötődni az általa végzett tevékenységhez. Ezért van, hogy a gyermekek sokkal inkább tudnak figyelni és koncentrálni ha játékról van szó.

Egy gyermek általában 10-25 percig képes fenttattani a koncentrált figyelmet. Ezt az ütemezést sajnos az iskolarendszer nem követi, pedig a pedagógusok és a gyermekek feladata is sokkal könnyebb lenne, ha alkalmazkodni lehetne ehhez a felálláshoz.

Hogyan segíthetünk gyermekünknek a koncentráció fejlesztésében?

 

  • Egyszerűen és röviden fogalmazzunk a beszélgetések során.
  • Tartsunk rendet a gyermek tanulási környezetében, hogy minél kevesebb tényező tudja elterelni a figyelmét a tanulásról!
  • Ne kényszerítsünk a gyermekre órákig tartó magolást, daraboljuk fel a tanulási időt rövidebb egységekre, tartsunk szünetet!
  • Próbáljuk meg lelkesíteni a gyermeket, hogy számára is boldogságot okozzon a tanulás!
  • Bátorítsuk és erősítsük meg benne, ha jól halad, a megerősítés nagyon fontos!
  • Biztosítsuk számára a megfelelő testmozgást, hiszen ez is erősen kihatással lehet az élet más területeire!