Izgiland birodalom kicsiknek és nagyoknak!

Iskolakezdés gyermekszemmel

Közzététel: 2022.08.30. 10:06 | Írta: IzgiLand Játszóház

A nyár vége azt is jelenti, hogy hamarosan újra elérkeznek a dolgos hétköznapok a gyermekek életében is. Véget ér a pihenés és a végeláthatatlan szabadság, ugyanis valami külső tényező ismét keretek közé szorítja az időbeosztásukat. A szülőknek talán bizonyos értelemben fellélegzést jelenthet, hogy nem kell megoldani a gyermekfelügyeletet, azonban még nekik is számos nehézséget tartogat ez az időszak. Ezzel együtt természetesen az sem sokkal könnyebb folyamat, mikor a kisgyermekeket kell visszaszoktatni az óvodai közegbe, hiszen az otthoni játék máshová helyeződik át.

Izgalom

Az iskolakezdés rengeteg izgalmat tartogat a gyerkőcöknek, hiszen ebben az időszakban rengeteg új inger éri őket. Végre történik valami más, egy kis felpezsdülés, színes és díszes új füzetek, ceruzák és könyvek várnak arra, hogy felfedezzék őket. Még rendkívül erős hajtóerő lehet a tanulni akarás is, hogy valami új és különleges tudással gazdagodhassanak.

Félelem

Az újdonság nem csak izgalmas, de félelmetes is, így előfordulhat, hogy vannak, akik nehezebben veszik az új ingereket. Ha valaki visszahúzódóbb és szereti, ha a dolgok a megszokott módon folynak körülötte, annak nehezebb lehet alkalmazkodni a változáshoz.

Kíváncsiság

Mi lesz majd ha elkezdődik a suli? Mi fog történni, mi lesz más, mi lesz ugyan az? Ezek olyan kérdések, amelyekre senki sem láthatja előre a választ, azonban a gyermekeket is foglalkoztathatják ezek a gondolatok. Ne törjük le a gyermekek kíváncsiságát és ne rémisszük meg őket azzal, hogy nehéz feladatok várnak rájuk! Fontos a bátorítás!

Stressz

Sokan abban a hitben vannak, hogy a stressz csak a felnőtt lét velejárója azonban ez sajnos nem igaz. A gyermekek is érezhetnek stresszt és szorongást. Ha észleljük a gyermekünkön ennek a jelét mindenképpen próbáljunk meg segíteni feloldani a görcsösséget.

Boldogság

Ha a gyermek már alig várja, hogy találkozzon a társaival és a tanító nénivel vagy bácsival, az egész biztosan egy jó jel! Ez azt jelenti, hogy kellemesen érzi magát a közegben és jól veszi a változásokat. Ha így áll a helyzet, nyugodtan örüljetek együtt a gyerkőceitekkel!