Izgiland birodalom kicsiknek és nagyoknak!

A jó és a rossz játék bemutatása

Közzététel: 2021.12.21. 15:07 | Írta: IzgiLand Játszóház

A gyerekeknek egy feladatuk van a gyermeki létben: a játszás. Jó, ha ez tölti ki a napjaik nagy részét és ha nem adják fel túl korán a játszást. A játék nemcsak egy nagyon jó és kreatív elfoglaltság, hanem fejlesztő is egyben. Fejleszti a gyerek észlelését, gondolkozását, mozgását, logikáját, képzelőerejét és személyiségét. Ebben a tevékenységben meghatározó, hogy a gyermek irányítja, változtatja és találja ki a tartalmát. Ő gondoskodik a kezdésről és a boldog/szomorú végéről is.

Teljesen jogos a kérdés, miszerint milyen játék való más-más életkorra? Mi alapján döntsünk?

Mozgás fejlesztésre: labda, motor, futóbicikli, majd idővel tollaslabda, ugrálókötél, hullahopp karika.

Szociális készséghez: szerepjátékra alapuló játékok, míg a gondolkodás fejlesztésére logikai társasjátékokat ajánljuk.

A beszédbe: mesekönyv és hangszerek segítenek, de ma már van olyan mesélő kocka „társasjáték”, amely fejleszti a kommunikációt és a képzelőerőt.

 

Ezek természetesen csak ötletek, de amit igazán szem előtt kell tartani, az az, hogy egy jó játék nem túl egyértelmű. Ez lehetőséget nyújt a gyerekek kreativitásának fejlesztésében és a személyiségük kialakulásában egyaránt. Ne gátoljuk abban, hogy olyannal vagy úgy játsszon, ami nem épp hétköznapi. Én például játszottam a mikulás csokikkal. Elvettem a testvéremét és nagy Mikulás családot alapítottam. A kisebbek voltak a gyerekek, a nagyobbak a szülők. Ez egy teljesen természetesen felépített játék volt, ami nem is nézett volna ki különösen, ha például Barbie-val csinálom. Így viszont furcsa, nem? Nem! Hiszen teljesen rendben van, ha a gyerek a körülötte lévő dolgokban is játékot lát.

A rossz játék természetesen mindennek az ellentéte: túl konkrét, ami befolyásolja a gondolkodást, hiszen ahogy ránéz, tudja mit kell vele kezdeni. Nem igazán fejleszt… Mindemellett nem elég egy „jó/hasznos” játékot választani, mutassuk meg a gyereknek, hogyan játszhat vele. Azt gondolná az ember, hogy ez egy teljesen egyértelmű dolog: ott a játék, ott a kisgyerek, hát majd játszik. De ezt ugyanúgy meg kell tanítani, vagy mutatni, mint a fogmosás lépéseit. Természetesen ezt könnyebben fogja elsajátítani és megszeretni.