Izgiland birodalom kicsiknek és nagyoknak!

A falmászás erejével

Közzététel: 2022.01.18. 16:23 | Írta: IzgiLand Játszóház

Ismered ezt a mondást: „Ha nem repülhetsz, fuss! Ha nem futhatsz, menj! Ha nem mehetsz, csússz! De bárhogy is legyen: mozogj!” – Ifjabb dr. Martin Luther King

Azért tartottuk fontosnak, hogy ezzel az idézettel kezdjünk, mert nagyon is igaz ez a falmászásra. A falmászás egy úgynevezett terápiás mozgásforma, ami megtanítja a gyerekeket a kitartásra, a bizalmuk fejlesztésére és a logikus gondolkozásra. Amellett, hogy több területen fejleszt ez a tevékenység, nem mehetünk el amellett a  tény mellett, hogy remek szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget biztosít, amely ráadásul az összes porcikánkat megmozgatja. Az is bizonyított tény, hogy a falmászás növeli a fizikai és mentális teljesítőképességet, valamint hatékony pedagógiai eszköz.

Lássuk, milyen jótékony hatásai vannak a falmászásnak fizikailag:

– egyensúly és koordináció fejlesztés

– részképességek fejlesztése

– állóképesség fejlesztése

– tartásjavítás

– hajlékonyság

A személyiség formálásának hatásai:

– magabiztosság

– önbecsülés és önbizalom

– jó helyzetfelismerés

– problémamegoldó képesség

– logikus gondolkozás

– kreativitás

– bátorság, határozottság

– fegyelmezettség

Pszichés hatásai:

– kitartás

– (ön)fegyelem

– félelem legyőzése

Azoknak is remek „sport”, akik mozgásszervi rehabilitációra vagy gyógypedagógiában szorulnak segítségre, hiszen rájuk kifejezetten erős hatással lesznek a fent felsorolt hatások.

A rehabilitációban, – ezen belül a hanyagtartás, gerincferdülés és a lúdtalpban – nyújt kifejezetten erős segítséget. Ennek a mozgásformának köszönhetően javul az állóképesség, az izmok megnyúlnak, illetve a talpizmok aktivizálódnak.

A gyógypedagógiában pedig a tanulási és viselkedés zavarok (pl. hiperaktivitás) területén tapasztaltak pozitív hatást. Az ilyen zavarokkal küzdő gyerekeknek már maga a mozgás is nagy segítség, de érdemes kipróbálni egy kifejezetten ilyen komplex mozgásformát is.

Nálunk is kipróbálhatjátok a falmászást: https://izgiland.hu/