Izgiland birodalom kicsiknek és nagyoknak!

7-8 perc beszélgetés egy nap?

Közzététel: 2021.12.29. 15:12 | Írta: IzgiLand Játszóház

Óvári Andrea fejlesztőpedagógustól olvastunk egy érdekes tanulmányról, miszerint naponta maximum 7-8 percet kommunikálunk (hasznosan) a gyerekekkel. Valóban igaz lenne? Rettentő nehéz elképzelni, hogy annyit tölthetünk a gyerek lelkével és gondolataival, amennyi idő alatt megiszunk egy kávét, vagy megfürdünk, esetleg várjuk a buszt. Kevésnek tűnik, de járjunk utána, hogy is megy ez a gyakorlatban.

Egy anyukának ismerősek lehetnek az alábbi mozzanatok: Reggel 6-7-kor ébresztés, mosakodás, öltöztetés, majd jöhet a reggeli. Ez összességében koronként eltérően 20-30 percet vesz igénybe. Ez idő alatt nem tudunk tartalmas beszélgetést indítani a gyerekekkel, mert még fáradtak és ott van még az állandó rohanás is. A stressz is a mindennapunk velejárója: otthon maradt a tornazsák, mi vagyunk a gyümölcsnapon a sorosok, ma van a szülői és még az edzés pénzt is be kell fizetni. (Ismerős?)

Ezt követően 6-8 órát töltünk a munkahelyünkön, a gyerekek óvodában és iskolában, majd jöhet a stresszes nap második fele. Oda kell érni a gyerekekért, el kell vinni őket edzésre, magánórára. Ameddig ők ott vannak, be kell vásárolni és kitalálni, milyen olyan vacsorát lehet főzni, ami nettó 30 perc alatt elkészül. Vissza a gyerekekért, irány haza. Este még beteszünk egy mosást, elkezdjük a vacsorát főzni. Házi írás, fürdetés, mese olvasás. Mindeközben van időnk kicsit a napjukról beszélni.

A nap este 10 körül zárul. Mennyi időt tudtunk beszélgetni: a hazafeleúton pár mondatot, a vacsoránál és fürdés közben. Mindez tényleg nagyjából 8-10 hasznos percet tett ki. Azt tudni kell, hogy a gyerekek nem feltétlen kommunikatívak. A milyen volt az iskolában kérdésre mind azt mondják: jó/rossz. És ezzel le van zárva a beszélgetés.

Azt javasoljuk, próbáljunk meg olyan kérdéseket feltenni nekik, ami nem igen-nemes válaszra adnak lehetőséget, hanem kifejtős, több mondatosokra. Így kicsit rá is kényszerítjük őket a több beszédre, ami abszolút a hasznukra válik.